The Maple Close scheme will redevelop an underused garage site into nine affordable family homes. To achieve this Maple Hall will be replaced with a new community hall with dedicated play space and parking to provide fantastic new facilities for local residents.

Site and Surrounding Context

The site is an under-developed site to the rear of Maple Close, and is currently occupied by a community hall building, hard standing and parking lock-ups. The site is surrounded by a series of semi-detached / terraced two-storey houses. Our proposals are to provide a modern replacement community hall and new homes for local people. All houses and apartments have been designed to comply with Nationally Described Space Standards.

Panaorama of site from existing pavement showing community hall building and lockup garages.

View showing approach to site entrance.

View across site looking north east.

Open space looking towards site entrance.

View across Cherry Avenue to Maple Close open space and site entrance beyond.

The community hall building.

P:1111 STL 153762 Brentwood sitesIssued201201Maple close153

Design Vision

The proposals comprise the rejuvenation of an under utilised site, comprising the delivery of a new high specification community hall and associated amenities, along with new high-quality houses and apartments, delivering a mix of unit types and sizes to accommodate local needs. All houses and apartments have been designed to comply with Nationally Described Space Standards.

Scheme Proposals

In developing the scheme careful consideration has been paid to the character of the surrounding area to create a mews street form which is sensitive to the form of development. The proposals comprise the delivery of a mix of two-storey buildings comprising 4 maisonettes, 5 two bed and family sized housing units, along with a single-storey new community hall building. The material design and façade treatment for the proposed buildings has been carefully considered to achieve a scale / form of development which positively responds to local context. Given the “back-land” nature of the site, we have seized this opportunity to create a scheme with a mews character that will be unique to the area, and be enjoyed by the residents together with the users of the community hall.

updated_ground-fl-site-plan

Sustainability

In light of the climate emergency, a key principle driving the design of the scheme has been sustainability. A key priority has been the integration of natural / passive design features which improve the thermal performance of the building.

In addition to passive features, the development will incorporate provision of photovoltaic panels on the roof surface contributing to the energy requirements for the building. A comprehensive landscaping scheme will be developed which seeks to enhance the biodiversity and ecological value of soft landscaping and public realm within the development site.

Solar energy

Wind energy

Electric vehicle charging

Cycling encouraged

Parking

Air source heat pump

Rainwater harvesting